Αποτελέσματα αναζήτησης

Ενοικιάση Σπιτιού στη Ξάνθη – Τι Πρέπει να Ξέρετε;

Posted by marketing on 24 Νοεμβρίου 2022
0

Είτε λόγω σπουδών είτε λόγω δουλειάς είτε ακόμη είστε κάτοικοι της Ξάνθης που θέλετε να αλλάξετε σπίτι, ξέρετε ότι η ενοικίαση ενός σπιτιού σε σχέση με την αγορά, έχει τα θετικά της. Ένα από αυτά είναι ότι οι ενοικιαστές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις απαραίτητες οικιακές βελτιώσεις στην ιδιοκτησία. Δεν είναι επίσης υπεύθυνοι για την πληρωμή ακριβών φόρων ακίνητης περιουσίας ενώ έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στο τέλος της περιόδου μίσθωσης, έχοντας ευελιξία όσον αφορά τη μετακόμιση. Ωστόσο, οι ενοικιαστές πρέπει να έχουν υπόψη τους αρκετές υποχρεώσεις και ευθύνες όταν νοικιάζουν ένα σπίτι. Ακολουθούν 10 πράγματα που πρέπει να κάνουν όλοι οι ενοικιαστές όταν μετακομίζουν σε ενοικιαζόμενο ακίνητο.

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν νοικιάζετε ένα σπίτι στη Ξάνθη

1. Ερευνήστε τη γειτονιά της Ξάνθης πριν από τη μετακόμιση

Φυσικά το ενοικιαζόμενο σπίτι δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά δεν είναι και τόσο ευχάριστο να μείνετε σε ένα μέρος της πόλης που δεν θα σας άρεσε ή που θα σας δυσκόλευε, έστω και για λίγους μήνες. Προτού επομένως δεσμευτείτε από ένα μισθωτήριο, φροντίστε να ερευνήσετε διεξοδικά τη γειτονιά που επιθυμείτε να νοικιάσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι ένα ασφαλές και βολικό μέρος για να μείνετε. Εκτός από περιοχές που μπορεί να είναι κακόφημες, συνιστούμε να αναζητήσετε τοπικές ανέσεις, όπως εστιατόρια, παντοπωλεία, βενζινάδικα, επιλογές δημόσιας συγκοινωνίας, κανόνες στάθμευσης οχημάτων, χρήσιμα καταστήματα και γυμναστήρια. Οι επιλογές αυτές ταιριάζουν στις ανάγκες σας; Οι ανέσεις βρίσκονται κοντά; Κάντε επομένως μία έρευνα εάν η γειτονιά που θέλετε να επιλέξετε διαθέτει όλα όσα σας εξυπηρετούν και έπειτα φροντίστε για τη μετακόμιση.

2. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους της μίσθωσης

Προτού υπογράψετε μια μίσθωση, βεβαιωθείτε ότι την έχετε διαβάσει πρώτα. Δεν είναι κακή ιδέα να έχετε επίσης στο πλευρό σας έναν μεσίτη ή/και έναν δικηγόρο να το κοιτάξει για να βεβαιωθεί ότι περιλαμβάνονται όλοι οι τυπικοί όροι και δεν κρύβονται παγίδες. Ορισμένοι κανόνες και ρήτρες που πρέπει να εξεταστούν περιλαμβάνουν τις πολιτικές για τα κατοικίδια (εάν ισχύουν), τις προσδοκίες συντήρησης, πότε και πώς να πληρώσετε το ενοίκιο σας και κατευθυντήριες γραμμές για τη διακοπή της μίσθωσης. Θα πρέπει επίσης να διαβάσετε όλους τους κανόνες σχετικά με την επιστροφή μιας εγγύησης και την υπενοικίαση του σπιτιού (αν σκοπεύετε να φύγετε για κάποια περίοδο του έτους). Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι απροσδόκητες εκπλήξεις από έναν ιδιοκτήτη, οπότε φροντίστε να είστε ενήμεροι προτού βάλετε την υπογραφή σας σε μια επίσημη μίσθωση.

3. Επιθεωρήστε προσεκτικά το ακίνητο

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ενοικίασης σπιτιού, έτσι και στην Ξάνθη οι ιδιοκτήτες ζητούν καταβολή εγγύησης. Εάν θέλετε το ποσό πίσω όταν αφήσετε το σπίτι, συνιστούμε να τεκμηριώσετε όλες τις προϋπάρχουσες ζημιές στο σπίτι. Για απόδειξη, τραβήξτε φωτογραφίες και δείξτε τις στον ιδιοκτήτη. Μπορεί επίσης να θέλετε να ζητήσετε από τον σπιτονοικοκύρη σας μια λίστα ελέγχου πριν και μετά τη μετακόμιση. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα εξετάσει ο ιδιοκτήτης πριν και μετά την αναχώρησή σας, προκειμένου να εκτιμήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο ακίνητο. Είναι σημαντικό γιατί ενημερώνει τον ιδιοκτήτη εάν υπάρχουν τυχόν ζημιές ενόσω ο ενοικιαστής ζούσε στο σπίτι. Προστατεύει επίσης τον ενοικιαστή από το να χρειαστεί να πληρώσει για ζημιές που ήταν ήδη παρούσες.

4. Ασφάλεια ενοικίου

Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί όταν μετακομίσεις σε ένα νέο σπίτι. Ακόμη και στο πιο ασφαλές μέρος της πόλης μπορεί να συμβούν απροσδόκητες καταστάσεις: από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, μέχρι διαρρήξεις και κλοπές, αυτά τα ατυχή γεγονότα δεν είναι απίθανο να συμβούν. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προετοιμαστείτε επενδύοντας σε ένα ασφαλιστήριο ενοικίου. Ενώ η ασφάλιση ενός ιδιοκτήτη μπορεί να καλύπτει το κτίριο γενικά, πιθανότατα δεν θα καλύψει τα συγκεκριμένα υπάρχοντά σας. Αντίθετα, θα χρειαστείτε ασφάλεια ενοικιαστών για να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε τα αντικείμενά σας σε περίπτωση ζημιάς από πλημμύρα, πυρκαγιά ή κλοπή. Μπορεί επίσης να το χρειαστείτε για να σας βοηθήσει με ιατρικά έξοδα σε περίπτωση που προκληθούν τραυματισμοί ενώ βρίσκεστε μέσα στο σπίτι.

5. Ρυθμίστε τις αυτόματες πληρωμές λογαριασμών στον ιδιοκτήτη σας

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να πληρώσετε αργά το ενοίκιο ή (χειρότερα) να ξεχάσετε να το πληρώσετε εντελώς. Εάν ο ιδιοκτήτης σας αποδέχεται την πληρωμή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής μεταφοράς, συνιστούμε να ορίσετε αυτόματες, μηνιαίες πληρωμές λογαριασμών στον ιδιοκτήτη. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα ξεχάσετε ποτέ να πληρώσετε το ενοίκιο και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Θα είναι επίσης ένας τρόπος να έχετε ένα άγχος λιγότερο κατά τη διάρκεια του μήνα. Εάν ο ιδιοκτήτης σας δεν δέχεται αυτόματες πληρωμές μέσω internet banking και προτιμά τα χρήματα να αποστέλλονται παραδοσιακά (μέσω ταχυδρομείου ή κατόπιν συνάντησης), απλώς ορίστε υπενθυμίσεις στο ημερολόγιό σας κάθε μήνα.

6. Συνεχίστε με τη συντήρηση του ακινήτου

Η τουαλέτα σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί; Η θερμάστρα κάνει έναν περίεργο θόρυβο; Ό,τι κι αν συμβαίνει, μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά για να διορθώσετε κάτι. Εάν ένα αντικείμενο σπάσει ή καταστραφεί μέσα στο σπίτι, επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη σας το συντομότερο δυνατό. Συνήθως, είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να πληρώσει για αυτές τις επισκευές – αν και μπορεί να χρειαστεί να βρείτε και να προγραμματίσετε τον επισκευαστή να έρθει στο ακίνητο. Αφού επιδιορθωθεί το αντικείμενο, φροντίστε να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη σας.

7. Καθαρίστε εις βάθος το διαμέρισμα

Όταν μετακομίζετε σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να φροντίσετε για έναν εις βάθος καθαρισμό του χώρου όπου θα διαμείνετε προτού μετακομίσετε. Εξάλλου, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιος ζούσε στο σπίτι πριν αλλά ούτε και την τελευταία φορά που καθαρίστηκε εκτενώς. Επιπλέον, μέσα από τον λεπτομερή καθαρισμό μπορεί να ανακαλύψετε διάφορα προβλήματα ή σημεία που χρήζουν επισκευής τα οποία μπορείτε να αναφέρετε στον σπιτονοικοκύρη σας και τα οποία δεν θα σας χρεώσει αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, καθαρίζοντας το σπίτι που θα μείνετε θα νιώσετε μεγαλύτερη οικειότητα. Ξεκινήστε λοιπόν, καθαρίζοντας πόρτες και παράθυρα, πλένοντας μπάνια και κουζίνες και γενικά προμηθευτείτε τα κατάλληλα καθαριστικά για κάθε χώρο του σπιτιού.

8. Μιλήστε με τον ιδιοκτήτη σχετικά με τους κανόνες για τυχόν παρεμβάσεις

Δεν αντέχετε το χρώμα της βαφής στον τοίχο του υπνοδωματίου; Θέλετε να απαλλαγείτε από κάποια έπιπλα που ο ιδιοκτήτης έχει αφήσει στο σαλόνι; Θέλετε να κρεμάσετε πίνακες ή/και να προσθέσετε έπιπλα που χρειάζονται καρφιά; Προτού κάνετε οποιαδήποτε παρέμβαση μέσα στο σπίτι, συνιστούμε να το συζητήσετε πριν από την υπογραφή της μίσθωσης. Πολλοί ιδιοκτήτες συμφωνούν με τους ενοικιαστές σχετικά με ενέργειες όπως π.χ. το βάψιμο στους τοίχους, αρκεί οι ένοικοι να πληρώσουν για να τους ξαναβάψουν αφού μετακομίσουν. Ίσως ο ιδιοκτήτης σας να είναι ακόμη πρόθυμος να αναλάβει το κόστος αυτών των αλλαγών προκειμένου να βελτιώσει το ακίνητο. Όποια και αν είναι η περίπτωση, οι ενοικιαστές θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν την έγκριση του ιδιοκτήτη γραπτώς πριν κάνουν αλλαγές σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι.

9. Προσπαθήστε να έχετε καλή σχέση με τον σπιτονοικοκύρη σας

Αν και σίγουρα δεν χρειάζεται να είστε οι καλύτεροι φίλοι με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού σας θα πρέπει, τουλάχιστον, να στοχεύσετε να έχετε μια πολιτισμένη σχέση και σεβασμό. Αυτό όχι μόνο θα ενθαρρύνει την επικοινωνία σχετικά με ζητήματα που αφορούν το ενοικιαζόμενο ακίνητο αλλά θα κάνει επίσης τον ιδιοκτήτη πιο πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί σας στο μέλλον (για παράδειγμα, εάν χρειαστεί να διακόψετε μια μίσθωση νωρίς ή αν θελήσετε να απουσιάσετε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα).  Γενικά, το να έχετε μια καλή σχέση με τον ιδιοκτήτη σας μπορεί να συμβάλλει πολύ στο να κάνετε την εμπειρία ενοικίασης θετική.

10. Ζητήστε την εγγύησή σας πίσω όταν πρόκειται να φύγετε

Μην ξεχάσετε να ζητήσετε την προκαταβολή ασφαλείας σας πίσω όταν φύγετε. Ενώ οι ιδιοκτήτες συνήθως υποχρεούνται να επιστρέψουν αυτήν την κατάθεση εντός ορισμένου αριθμού ημερών (με την προϋπόθεση ότι δεν έχει προκληθεί ζημιά στο ακίνητο), συχνά ξεχνούν ή καθυστερούν να την επιστρέψουν. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία, ζητήστε από τον σπιτονοικοκύρη σας να κάνετε μαζί μια περιήγηση στο σπίτι προτού του παραδώσετε τα κλειδιά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αξιολογήσετε όλες τις ζημιές από κοινού. Εάν ο ιδιοκτήτης διαπιστώσει ζημιά στο ακίνητο, μπορεί να είστε σε θέση να διαπραγματευτείτε πόσα χρήματα από την εγγύηση θα καταβάλετε για επισκευές.

Μετακομίζετε σύντομα στη Ξάνθη; Έλατε στη RE/MAX Canavos

Αν πρόκειται να μετακομίσετε σύντομα στην Ξάνθη, δώστε στην ευκαιρία στον εαυτό σας να απολαύσει την αναζήτηση κατοικίας με τη βοήθεια ενός μεσίτη. Έτσι, θα αποφύγετε τις πολύωρες αναζητήσεις στους δρόμους της πόλης ή τα ατελείωτα τηλεφωνήματα σε εκμισθωτές που άλλοτε θα νιώθετε ότι σας κάνουν ανάκριση και άλλοτε θα σας λένε με στόμφο «ενοικιάστηκε» – παρόλο που το σπίτι παραμένει για βδομάδες στις αγγελίες προς ενοικίαση.

Στη RE/MAX Canavos διαθέτουμε μία μεγάλη λίστα ενοικιαζόμενων κατοικιών/ διαμερισμάτων τα οποία οι πελάτες μας εμπιστεύονται αποκλειστικά σε μας για ενοικίαση. Περιγράψτε μας απλώς πώς θα θέλατε να είναι το νέο σας σπίτι και τι επιπλέον παροχές θα θέλατε να διαθέτει και αφήστε όλα τα υπόλοιπα στη Re/MAX Canavos η οποία θα αναλάβει όχι μόνο να σας οδηγήσει στα ακίνητα που ταιριάζουν με τις ανάγκες σας αλλά και κάθε γραφειοκρατική λεπτομέρεια που σχετίζεται με τη διαδικασία ενοικίασης. Το σπίτι που θα στεγάσει τη νέα σας ζωή στην Ξάνθη, σας περιμένει.

  • Advanced Search

    € 50 εώς € 5.000.000

Σύγκριση