Αποτελέσματα αναζήτησης

Παλιά Πόλη Ξάνθης – Συνδυασμός Ομορφιάς, Πολιτισμού & Αρχοντιάς

αναρτήθηκε από marketing επί 15 Φεβρουαρίου 2023
0

Είναι από εκείνες τις πόλεις που παραπέμπουν σε πίνακα ζωγραφικής που εμπνεύστηκε κάποιος μεγάλος καλλιτέχνης, ένα μέρος που μοιάζει περισσότερο με εικόνες της φαντασίας, ένα παραμυθένιο τοπίο. Είναι η Παλιά Πόλη της Ξάνθης η οποία συνδυάζει ομορφιά, πολιτισμό και αρχοντιά. Ένας τόπος γεμάτος από χρώματα και αρώματα, Ιστορία, γλυκιά νοσταλγία άλλων εποχών, ένας οικισμός που εν τέλει προκαλεί στον επισκέπτη πληθώρα συναισθημάτων και εμπειριών.

Όχι άδικα την αποκαλούν «κόσμημα της Θράκης» και «μικρό Παρίσι» αλλά στην ουσία η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι ένα στολίδι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ο επισκέπτης επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές καθώς περιπλανιέται στα πέτρινα καλντερίμια όπως την οδό Αντίκα που μοιάζει να ξεπήδησε από παραμυθένια εικονογράφηση, θαυμάζοντας τις καλοδιατηρημένες παλιές οικίες και τα εντυπωσιακά αρχοντικά, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή σε κάθε μοναδικό σοκάκι της ανυπέρβλητα γοητευτικής αυτής πόλης που πορεύεται ανέπαφη από το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της.

Ο οικισμός

«Η παλιά Ξάνθη» είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο βόρειο τμήμα της σημερινής πόλης με αφετηρία περίπου το 1830 όταν ο οικισμός άρχισε να οικοδομείται πάνω στα ερείπια του προηγούμενου οικισμού που καταστράφηκε από μεγάλους σεισμούς το 1829. Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε με πυρήνα τις εκκλησίες που υπήρχαν από την περίοδο της βυζαντινής «Ξάνθειας» όπως λεγόταν η πόλη στην αρχαιότητα. Μεταξύ όμως του 1870-1910 μπήκε σε φάση εντατικής ανάπτυξης ως συνέπεια και της ανάδειξής της σε εμπορικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο στην οποία συνέβαλε κατά μεγάλο μέρος η οικονομική άνθηση της περιοχής, χάρη κυρίως στην καλλιέργεια του καπνού.

Σημάδια αυτής της χρυσής εποχής της Ξάνθης μπορεί να δει κανείς σήμερα στον οικισμό που από το 1978 έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στα λιθόστρωτα σοκάκια και τα αρχοντικά των πλούσιων καπνέμπορων. Το ένδοξο παρελθόν αποκαλύπτεται στα χρωματιστά σπίτια με τους ζωγραφιστούς τοίχους, τα εντυπωσιακά παράθυρα, τα αετώματα, τους θριγκούς, τους κήπους. Κτίρια, που παρά το γεγονός ότι χτίστηκαν από Έλληνες, έχουν έντονα στοιχεία από την Ιταλική Αναγέννηση, τον Γερμανικό Ρομαντισμό, την ελληνική νεοκλασική αρχιτεκτονική. Οι ευρωπαϊκές επιρροές είναι πιο εμφανείς στο εσωτερικό των σπιτιών με τα βαριά έπιπλα, τις τοιχογραφίες, τα βιτρό και τις καμάρες. Ενώ οι ανατολίτικες επιδράσεις έχουν τη δική τους έντονη παρουσία σε στοιχεία όπως η «σαχνισιά» -ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της ξανθιώτικης αρχιτεκτονικής που συναντά κανείς και στη Μικρά Ασία αλλά και στα Βαλκάνια- ήτοι η προεξοχή του πάνω ορόφου στα κτίσματα, με διαφορετικό προσανατολισμό και υποστηριζόμενα σε καμπυλωμένα διαγώνια ξύλα.

Η γνωριμία με την Παλιά Πόλη ξεκινά συνήθως από το Παλιό Ρολόι στην κεντρική πλατεία της σύγχρονης Ξάνθης. Ακολουθώντας την πλακόστρωτη οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου φτάνει κανείς στην πλατεία Αντίκα όπου στρίβοντας στον πρώτο δρόμο αριστερά ανακαλύπτει πρώτο το Δημαρχείο, στην οδό Μαυρομιχάλη, το οποίο φιλοξενείται στο αρχοντικό ενός πλούσιου Εβραίου εμπόρου, χτισμένο το 1830. Δίπλα, διασώζεται επίσης το κτίριο ενός τυπικού ξενοδοχείου του 1870. Στη διασταύρωση των οδών Ορφέως και Αντίκα ορθώνονται δύο ακόμη μοναδικά και ιστορικά κτίρια: το Αρχοντικό Καλούδη του 1877 με τη χαρακτηριστική ζωγραφική στην εξωτερική του όψη και η Δημοτική Πινακοθήκη που φιλοξενείται σε ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχοντικά της πόλης.

Και έπειτα, η επόμενη αποκάλυψη: το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο το οποίο προκαλεί όχι μόνο τον θαυμασμό ως όψη αλλά είναι και το κυριότερο σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή των παλαιών Ξανθιωτών. Το εντυπωσιακό κτίριο όπου μέσα περιγράφεται μοναδικά η καθημερινότητα των παλιών κατοίκων της πόλης, είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του τύπου των κατοικιών που κατασκευάστηκαν στην Ξάνθη την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, δηλαδή από το 1830 και μετά. Στο εσωτερικό, ο διάκοσμος τονίζει και υπενθυμίζει το αισθητικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των Ξανθιωτών ενώ οι τοιχογραφίες του 1880 είναι έργα Βαυαρών και Γερμανών καλλιτεχνών. Στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης κάθε έκθεμα, κάθε αντικείμενο και κάθε σημείο έχουν τη δική τους σημασία: Από γεωργικά εργαλεία μέχρι σκαλισμένες κασέλες, κοσμήματα και από ασημένιες πόρπες και υφαντά μέχρι τσεβρέδες και φορεσιές Θρακιωτών, Σαρακατσάνων και Ποντίων περιγράφουν στιγμές και εποχές που πραγματικά μεταφέρουν τον επισκέπτη σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον χρόνο.

Από το σπουδαίο αυτό μουσείο, η περιπλάνηση οδηγεί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού Τρίκλητης Βασιλικής με ιστορία που ξεκινάει από το 1839 και τριώροφο καμπαναριό του 1924. Στην απέναντι πλευρά υψώνεται το διώροφο Μητροπολιτικό Μέγαρο (1897) και δίπλα σ’ αυτό, θαυμάζει κανείς το 1ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο της πόλης, το οποίο ιδρύθηκε το 1881 από τον καπνέμπορο Π. Στάλιο. Ο δρόμος ανάμεσα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και το Δημοτικό Σχολείο καταλήγει στην τριγωνική πλατεία Ματσίνη που καυχιέται για το αρχοντικό Χαρσιτζόγλου, που κάποτε φιλοξένησε κάποτε το Αυστριακό Προξενείο και σήμερα στεγάζει την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης (Δ.Ε.Α.Ξ.). Και η περιήγηση μπορεί να συνεχιστεί άναρχα και χωρίς προγραμματισμό, επιβάλλοντας στον επισκέπτη να χαθεί στα σοκάκια και να θαυμάσει τα πολλαπλά ακόμη πανέμορφα κτίσματα που επιμένουν να παραμένουν θεματοφύλακες του ένδοξου παρελθόντος της πόλης.

Οικία Μάνου Χατζηδάκι

Προτού αναχωρήσετε από την υπέροχη αυτή γειτονιά επιβάλλεται μία στάση στο νούμερο 17 της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και στο «Grand Maison», το κτίριο-μνημείο που πέρα από διατηρητέο επιπλέον έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης. Σ’ αυτό το ανεπανάληπτης αισθητικής μεγαλοπρεπές οίκημα του 18ου αιώνα με νεοκλασικά και μπαρόκ στοιχεία, αρχικά οικία του πλούσιου χρηματιστή και καπνέμπορου Ισαάκ Δανιήλ (1879) γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια ο σπουδαίος Μάνος Χατζηδάκις ο οποίος αγάπησε την Ξάνθη με όλη του την ψυχή την οποία και περιγράφει στην αυτοβιογραφία του «παραμυθένια» και «διατηρητέα» πόλη. Ο πατέρας του ήταν νομικός σύμβουλος στις καπνοβιομηχανίες που άνθιζαν με γοργούς ρυθμούς στις αρχές του 20ου αιώνα, και ο μικρός Μάνος ήταν εδώ, σε αυτό ακριβώς τον ιστορικό χώρο που τον καλωσόρισε η ζωή αλλά και η μουσική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων πιάνου ήδη από τα 4 χρόνια του με δασκάλα την Αρμενικής καταγωγής Άννα Αλτουνιάν.

Χάρη στην πρόσφατη ανακαίνιση και τις παρεμβάσεις το εμβληματικό αυτό κτίριο αποτελεί πλέον ένα ακόμη πολιτισμικό στολίδι της Ξάνθης ενώ ως πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης ανταποκρίνεται σε έναν ρόλο και μια πορεία που η μοίρα του όρισε με τη γέννηση και τα πρώτα βήματα του κορυφαίου  Μάνου Χατζιδάκι.

Η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι ένας μοναδικός προορισμός, όχι μόνο για την ομορφιά της αλλά και για τα αμέτρητα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μοναδικά προκαλεί στον επισκέπτη. Ένας τόπος που μαγεύει και αιχμαλωτίζει την καρδιά, ένα μέρος που θέλεις να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά και για πολλούς μία πόλη που προκαλεί την ευχή για μόνιμη διαμονή.

  • Advanced Search

    € 50 εώς € 5.000.000

elΕλληνικά

Σύγκριση